Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia wigilijna

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak niebieski 1 szklanka
miód prawdziwy 3-4 łyżki
migdały łuskane 1/3 szklanki
figi 3 sztuki
daktyle 3 sztuki
kandyzowana skórka pomarańczow 1 łyżka
cukier puder
mleko 1 szklanka
orzechy laskowe parę sztuk
pszenica łuskana szklanka
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia wigilijna

Pszenicę przebrać ,opłukać i namoczyć na noc.Następnego dnia ugotować pszenicę do miękkości zmieniając w miedzyczasie wodę . Ziarna gotuje się długo ok. 3 godzin . Gotując trzeba sprawdzać aby się nie rozgotowała. Następnie osączyć na sitku i pozostawić do ostygnięcia.Mak opłukać ,zalać wrzącym mlekiem i gotować tak długo ,aż będzie mięciutki, osączyć.Bakalie zozdrobnić. Połączyć mak z pszenicą , dodać bakalie i miód, dodać szczyptę soli i cukru pudru w zależności ile trzeba.Wymieszać wszystko dokładnie i schłodzić w lodówce. podawać jako ostatnie danie wigilijne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.12.2015 20:33
nigdy nie jadłam
msmariusz 30.03.2015 22:10
smacznie , świątecznie
kate.500 05.10.2013 20:33
pyszna kutia
IZABELA29 19.06.2013 08:17
nigdy sama jej nie robiłam
barbara11561 19.06.2013 08:14
ja jeszcze nie robiłam kutii:)
gusia1000 06.02.2013 00:02
lubię.
Joanna23 31.01.2013 13:59
jeszcze takiej nie jadłam
teresa18 21.01.2013 17:44
dobra
IZABELA29 20.01.2013 10:57
smaczne
Anna169Hosz 19.01.2013 16:38
A my bardzo lubimy kutię, robimy podobnie, ale mak mielimy.
kuklik 19.01.2013 16:10
nie miałam okazji spróbować u nas je się makiełki
ben-ka 19.01.2013 10:12
taka apetyczna , a u mnie je jedzą.....
fotoviderek 17.01.2013 18:58
Co domowa kutia to domowa. Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak