Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak niebieski

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    3-4 łyżki
  • migdały łuskane

    1/3 szklanki
  • figi

    3 sztuki
  • daktyle

    3 sztuki
  • kandyzowana skórka pomarańczow

    1 łyżka
  • cukier puder

  • mleko

    1 szklanka
  • orzechy laskowe

    parę sztuk
  • pszenica

    łuskana szklanka
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pszenicę przebrać ,opłukać i namoczyć na noc.Następnego dnia ugotować pszenicę do miękkości zmieniając w miedzyczasie wodę . Ziarna gotuje się długo ok. 3 godzin . Gotując trzeba sprawdzać aby się nie rozgotowała. Następnie osączyć na sitku i pozostawić do ostygnięcia.Mak opłukać ,zalać wrzącym mlekiem i gotować tak długo ,aż będzie mięciutki, osączyć.Bakalie zozdrobnić. Połączyć mak z pszenicą , dodać bakalie i miód, dodać szczyptę soli i cukru pudru w zależności ile trzeba.Wymieszać wszystko dokładnie i schłodzić w lodówce. podawać jako ostatnie danie wigilijne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

25.12.2015 20:33
nigdy nie jadłam

msmariusz

30.03.2015 22:10
smacznie , świątecznie

kate.500

05.10.2013 20:33
pyszna kutia

IZABELA29

19.06.2013 08:17
nigdy sama jej nie robiłam

barbara11561

19.06.2013 08:14
ja jeszcze nie robiłam kutii:)

gusia1000

06.02.2013 00:02
lubię.

Joanna23

31.01.2013 13:59
jeszcze takiej nie jadłam

teresa18

21.01.2013 17:44
dobra

IZABELA29

20.01.2013 10:57
smaczne

Anna169Hosz

19.01.2013 16:38
A my bardzo lubimy kutię, robimy podobnie, ale mak mielimy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat