Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia w tartaletkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 2 szklanki
soli 1 szczypta
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
margaryny 10 dag
śmietany 2 łyżki
cukru pudru 2 łyżki
masa makowa
maku 250 g
pęcaku 1 szklanka
wody 3 szklanki
miodu 5 łyżek
skórka pomarańczowa
rodzynki
garść orzechów
ekstrakt migdałowy
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia w tartaletkach

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać margarynę oraz jajko, żółtko, śmietanę, szczyptę soli oraz cukier puder. Całość zagnieść.Wstawić do lodówki na ok.30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Wykrawać foremkami kółka i wyłożyć ciasto do foremek. Z pozostałego ciasta wykrawać gwiazdki. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z foremek. Mak zalać wodą i sparzyć. Następnie odcedzić i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Pęcak ugotować, odcedzić i ostudzić. Do maku dodać miód, pokrojone rodzynki, drobno pokruszone orzechy oraz skórkę pomarańczową. Dodać odrobię ekstraktu migdałowego i pęcak. Wymieszać. Wyłożyć masę na tartaletki. Przyozdobić bitą śmietana oraz kruchymi gwiazdeczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 25.12.2014 12:30
świetny pomysł na podanie
gosia561 29.10.2014 12:46
ciekawie podane
kasienka23 07.11.2013 19:26
pomysłowe babeczki!
elka72 07.11.2013 19:23
Piękne i jakie świąteczne:)
Ewa 07.11.2013 15:28
Na święta jak znalazł :)
Adamorek 07.11.2013 15:22
już robi się świątecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak