Kutia w tartaletkach

Kutia w tartaletkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    2 szklanki
  • soli

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • margaryny

    10 dag
  • śmietany

    2 łyżki
  • cukru pudru

    2 łyżki
  • masa makowa

  • maku

    250 g
  • pęcaku

    1 szklanka
  • wody

    3 szklanki
  • miodu

    5 łyżek
  • skórka pomarańczowa

  • rodzynki

  • garść orzechów

  • ekstrakt migdałowy

  • bita śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać margarynę oraz jajko, żółtko, śmietanę, szczyptę soli oraz cukier puder. Całość zagnieść.Wstawić do lodówki na ok.30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Wykrawać foremkami kółka i wyłożyć ciasto do foremek. Z pozostałego ciasta wykrawać gwiazdki. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z foremek. Mak zalać wodą i sparzyć. Następnie odcedzić i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Pęcak ugotować, odcedzić i ostudzić. Do maku dodać miód, pokrojone rodzynki, drobno pokruszone orzechy oraz skórkę pomarańczową. Dodać odrobię ekstraktu migdałowego i pęcak. Wymieszać. Wyłożyć masę na tartaletki. Przyozdobić bitą śmietana oraz kruchymi gwiazdeczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.12.2014 12:30
świetny pomysł na podanie
gosia561 29.10.2014 12:46
ciekawie podane
kasienka23 07.11.2013 19:26
pomysłowe babeczki!
elka72 07.11.2013 19:23
Piękne i jakie świąteczne:)
Ewa 07.11.2013 15:28
Na święta jak znalazł :)
Adamorek 07.11.2013 15:22
już robi się świątecznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat