Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia ryżowa.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki suszone 10 szt
rodzynki 50 g
miód prawdziwy 2 łyżka
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 łyżka
migdały prażone 1 łyżka
ryż 100 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia ryżowa.

Umyte śliwki namoczyć w małej ilości wody i ugotować. Dodać miód ,powidła śliwkowe i wszystko zmiksować.
Ryż ugotować,odcedzić,przestudzić i wymieszać ze śliwkami i rodzynkami.Ułożyć w miseczce,talerzu i posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.06.2017 11:33
nigdy nie spotkałam się z taką kutią, ciekawa jestem jak smakuje
berys18 25.12.2014 12:30
bardzo ładnie wygląda
gosia561 29.10.2014 12:46
ale słodziutko
Habibi 02.01.2014 19:29
Kutia ryżowa znana była w niektórych republikach dawnego Związku Radzieckiego - głównie w tych, które były wysunięte najdalej na wschód i południowy wschód! Bo właśnie tamtędy ryż do nich docierał - gdy nie mieli pszenicy lub mieli ograniczoną ilość, zastępowali ją właśnie ryżem! Moi dziadkowie pochodzili z Ukrainy i przywieźli z sobą tradycję na robienie kutii na Boże Narodzenie i Nowy Rok - moja Babcia znała od wczesnych lat także kutię ryżową :) Więc nie jest to żaden nowoczesny wynalazek :)
Rysia 09.12.2013 00:01
Anemon,zgadzam się z Twoim zdaniem.Nie jest to tradycyjna ukraińska kutia,ale u nas na Kujawach to danie tak nazywamy.
anemon 08.12.2013 22:21
Twój deser jest na pewno smaczny, ale na pewno to nie jest kutia.
Ewa 08.12.2013 17:29
Fajny pomysł
paulina2157 08.12.2013 16:56
nigdy takiej nie robiłam , fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak