Kutia ryżowa.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    10 szt
  • rodzynki

    50 g
  • miód prawdziwy

    2 łyżka
  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    1 łyżka
  • migdały prażone

    1 łyżka
  • ryż

    100 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte śliwki namoczyć w małej ilości wody i ugotować. Dodać miód ,powidła śliwkowe i wszystko zmiksować.
Ryż ugotować,odcedzić,przestudzić i wymieszać ze śliwkami i rodzynkami.Ułożyć w miseczce,talerzu i posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 04.06.2017 11:33
nigdy nie spotkałam się z taką kutią, ciekawa jestem jak smakuje
berys18 25.12.2014 12:30
bardzo ładnie wygląda
gosia561 29.10.2014 12:46
ale słodziutko
Habibi 02.01.2014 19:29
Kutia ryżowa znana była w niektórych republikach dawnego Związku Radzieckiego - głównie w tych, które były wysunięte najdalej na wschód i południowy wschód! Bo właśnie tamtędy ryż do nich docierał - gdy nie mieli pszenicy lub mieli ograniczoną ilość, zastępowali ją właśnie ryżem! Moi dziadkowie pochodzili z Ukrainy i przywieźli z sobą tradycję na robienie kutii na Boże Narodzenie i Nowy Rok - moja Babcia znała od wczesnych lat także kutię ryżową :) Więc nie jest to żaden nowoczesny wynalazek :)
Rysia 09.12.2013 00:01
Anemon,zgadzam się z Twoim zdaniem.Nie jest to tradycyjna ukraińska kutia,ale u nas na Kujawach to danie tak nazywamy.
anemon 08.12.2013 22:21
Twój deser jest na pewno smaczny, ale na pewno to nie jest kutia.
Ewa 08.12.2013 17:29
Fajny pomysł
paulina2157 08.12.2013 16:56
nigdy takiej nie robiłam , fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat