Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia jęczmienna wieloskładnikowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 250 g
mak 250 g
miód płynny 250 ml
figi suszone 200 g
daktyle suszome 250 g
morele suszone 250 g
rodzynki 150 g
żurawina suszona 150 g
suszone śliwki kalifornijskie 200 g
orzechy włoskie 150-200 g
orzeszki ziemne solone 250 g
migdały siekane 150 g
czekolada gorzka 75% 100 g
czekolada mleczna 100 g
skórka pomarańczowa kandyzowana do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia jęczmienna wieloskładnikowa

Kroki postępowania

1
Ugotować pęczak na sypko. Mak zmielic na sucho, zalac wrzącą wodą i gotować 20 minut, po czym dokładnie odcedzić zachowując wywar.
Odstawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Kutia jęczmienna wieloskładnikowa foto
2
Wlać płynny miód i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kutia jęczmienna wieloskładnikowa foto
3
Morele, śliwki, figi i daktyle pokroić ostrym nożem w wąskie paseczki.
Krok 3 - Kutia jęczmienna wieloskładnikowa foto
4
Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę. Ja użyłam mlecznej z galaretkami oraz gorzkiej dla równowagi smaku.
Krok 4 - Kutia jęczmienna wieloskładnikowa foto
5
Dosypać rodzynki, skórkę pomarańczową w cukrze i żurawinę.
Krok 5 - Kutia jęczmienna wieloskładnikowa foto
6
Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ziemne w całości.
Wszystko dokładnie wymieszać, a jeśli całość jest bardzo sucha, dolać wywaru z maku.
Przed podaniem schłodzić.
Krok 6 - Kutia jęczmienna wieloskładnikowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak