Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia ekspresowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ekspresowa kutia, to jak sama nazwa wskazuje bardzo szybki w przygotowaniu deser wigilijny. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować kutię jaką pamiętacie z rodzinnego domu. 

Składniki:

Składniki na kutię:

masa makowa 0,5 kg
rodzynki 25 g
migdały 25 g
orzechy laskowe 25 g
orzechy włoskie 25 g
miód 4 łyżki
wódka 50 ml
pszenica na kutię g

Porada

* jeśli lubicie w kutii dużą ilość bakalii, sięgnijcie po suszone morele, daktyle oraz figi

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia ekspresowa

Pszenicę namaczamy w wodzie z wódką, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i po wystudzeniu dodajemy do niej masę makową, sparzone wrzątkiem rodzynki i orzechy oraz migdały potłuczone na mniejsze kawałki. Całość mieszamy miodem. Kutia gotowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.01.2013 09:14
bardzo dobra kutia
Margo1 19.01.2013 09:14
bardzo dobra kutia
novita26 28.03.2011 10:50
mnaim mnaim
accee 19.03.2011 01:01
Palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak