Kutia ekspresowa

Kutia ekspresowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ekspresowa kutia, to jak sama nazwa wskazuje bardzo szybki w przygotowaniu deser wigilijny. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować kutię jaką pamiętacie z rodzinnego domu. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kutię:

  • masa makowa

    0,5 kg
  • rodzynki

    25 g
  • migdały

    25 g
  • orzechy laskowe

    25 g
  • orzechy włoskie

    25 g
  • miód

    4 łyżki
  • wódka

    50 ml
  • pszenica

    na kutię g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pszenicę namaczamy w wodzie z wódką, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i po wystudzeniu dodajemy do niej masę makową, sparzone wrzątkiem rodzynki i orzechy oraz migdały potłuczone na mniejsze kawałki. Całość mieszamy miodem. Kutia gotowa

gośka
* jeśli lubicie w kutii dużą ilość bakalii, sięgnijcie po suszone morele, daktyle oraz figi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 19.01.2013 09:14
bardzo dobra kutia
Margo1 19.01.2013 09:14
bardzo dobra kutia
novita26 28.03.2011 10:50
mnaim mnaim
accee 19.03.2011 01:01
Palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat