Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia bezglutenowa na brązowym ryżu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż brązowy 200 g
mak mielony 100 g
miód płynny do smaku
płatki migdałowe 30 g
morele suszone do smaku
czekolada mleczna 50 g
orzechy włoskie garść
orzeszki ziemne garść
pasta z wanilii do smaku
skórka pomarańczowa kandyzowana do smaku
syrop cytrynowy do smaku
rodzynki 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia bezglutenowa na brązowym ryżu

Ryż ugotować al dente, odcedzić i na gorąco wymieszać z makiem i niewielką ilością płynnego miodu. Rodzynki oraz morele zalać w słoiku gorącą wodą, zakręcić i odstawić do spęcznienia - najlepiej na noc. Owoce odcedzić badzo dokładnie, morele pokroić drobno i razem z rodzynkami dodać do ryżu. Dodać lekko solone orzeszki ziemne, płatki migdałowe, kandyzowaną skorkę pomarańczową, posiekaną czekoladę i pokrojone (wczesniej sparzone) włoskie orzechy. Na końcu doprawić kutię niewielką ilością syropu cytrynowego, pasty waniliowej i miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak