Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna pszenicy 1 szklanki
mak 1 szklanka
miód 5 łyżek
migdały 5 dkg
figi 5 dkg
suszone śliwki 5 dkg
aromat migdałowy do smaku
orzechy włoskie 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Kutię nalezy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią. Nalezy oczyścić pszenicę, zalać ją wrząca wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości przez ok. 3 godziny. Opłukać mak, sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszać go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wszystko razem wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 06.05.2011 21:46
bardzo lubię- super
Anna141
Anna141 01.05.2011 09:06
genialny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak