Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 200 g
kasza pęczak 1 szklanka
bakalie 300 g
miód prawdziwy 1 - 2 łyżki

Porada

U mnie są dodane bakalie takie jak: migdały, rodzynki, suszona żurawina, orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone morele.

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

1. Pęczak zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 - 25 minut. Ugotowany pęczak przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

2. Mak zalać taką ilością wody, aby był całkowicie pokryty i gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co pewien czas mieszając. Wystudzić i trzykrotnie przekręcić przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem. Można wykorzystać suchy mielony mak, wtedy wystarczy zalać go 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

3. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Orzechy i migdały drobno posiekać, zaś morele pokroić na paseczki.

4. Wszystkie składniki wymieszać z jedną łyżką miodu, jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu. Nie dodawać od razu zbyt dużo miodu, gdyż miód dopiero po pewnym czasie się rozpuszcza i kutia może być zbyt płynna i za słodka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak