Kutia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    200 g
  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • bakalie

    300 g
  • miód prawdziwy

    1 - 2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pęczak zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 - 25 minut. Ugotowany pęczak przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

2. Mak zalać taką ilością wody, aby był całkowicie pokryty i gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co pewien czas mieszając. Wystudzić i trzykrotnie przekręcić przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem. Można wykorzystać suchy mielony mak, wtedy wystarczy zalać go 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

3. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Orzechy i migdały drobno posiekać, zaś morele pokroić na paseczki.

4. Wszystkie składniki wymieszać z jedną łyżką miodu, jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu. Nie dodawać od razu zbyt dużo miodu, gdyż miód dopiero po pewnym czasie się rozpuszcza i kutia może być zbyt płynna i za słodka.
Kuchcik gotuje
U mnie są dodane bakalie takie jak: migdały, rodzynki, suszona żurawina, orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone morele.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat