Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 250 g
mak 250 g
bakalie 300 g
miód 250 g
mleko 250 ml
rum 25 ml

Porada

Kutia to wschodnia potrawa wigilijna. Ukraińska, Białoruska, u nas, Podlasie, Lubelszczyzna i Podkarpacie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 23.12.2016 10:38
osobiście nie robiłam ale jadłam i nawet mi smakowała
KORAL 13.12.2016 18:38
I moje babci, z strony taty :)
paniusiaewa 12.12.2016 21:52
Przepis mojej teściowej.
2milutka 11.12.2016 12:16
Pysznie wygląda
KORAL 11.12.2016 12:15
To jest autentyczny wiekowy przepis, i tak też go podałam.
Stenka 11.12.2016 11:25
robię na wigilię, ale bez dodatku mleka, żeby było postnie
AZgotuj 11.12.2016 10:27
pyszny przepis:)
Babeczka35 11.12.2016 07:52
Bardzo smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak