Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rum
orzechy włoskie
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

100 g suchego maku,
100 g orzechów włoskich,
150 g miodu,
200 g pszenicy,
100 g rodzynek.
1 pomarańcza,
100 ml rumu,
150 ml mleka,
1 laska wanilii.

Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i ponownie ją zalewamy. Odstawiamy na 24 h, po tym czasie gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie. Mak gotujemy i trzykrotnie mielimy. Rodzynki podgrzewamy z rumem na patelni, aż do momentu zagotowania. Ziarenka z laski wanilii dodajemy do mleka, dodajemy miód, trochę wody i podgrzewamy. Gdy mleko się zagotuje dodajemy startą skórkę z pomarańczy. W misce mieszamy pszenicę z orzechami i makiem. Dodajemy rodzynki, mleko i sok z pomarańczy. Mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 24.01.2014 18:16
polecam wszystkim
Mira85 23.01.2014 15:06
bardzo lubię
Czyki 23.01.2014 14:29
Uwielbiam kutię:)cały rok zawsze na nią czekam:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak