Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 200 g
miód 100-150 g
śmietanka 50 ml 36%
bakalie szklanka (różne orzechy i suszone owoce)
rodzynki 100 g
skórka z pomarańczy 1 łyżka
mleko 300-400ml do zalania maku
cukier puder do dosłodzenia (ewentualnie)
aromat rumowy 1 łyżka (opcjonalnie)
pszenica 150 g (ekologiczna)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

1.Pszenicę zalać gorącą wodą wraz z łyżeczką sody, odstawić na całą noc. Rano pszenicę odcedzić, zalać ponownie czystą wodą i gotować do miekkości (ok. 2-3h); Wystudzić;
2.Mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Rodzynki i suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie;
3.Pszenicę połączyć z makiem, osusznymi z wody rodzynkami oraz posiekanymi suszonymi owocami i orzechami, dodać skórkę pomarańczową.

4.Miód lekko podgrzać i rozcieńczyć ze śmietanką, połączyć z masą pszenno-makową. Wymieszać dodać rum lub aromat rumowy, spróbować czy słodycz kutii nam odpowiada, jeśli nie, dosłodzić; My wolimy mniej słodką dlatego ilość miodu/ cukru są orientacyjne;Przechowywać w lodówce;

Ps. Kutia najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień; Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.02.2014 11:34
to bardzo smaczny świąteczny deser
fotoviderek 25.12.2013 11:38
Pyszny, świąteczny smakołyk :)
Alex_M 24.12.2013 11:26
apetycznie wygląda :)
ONY_za_kare 23.12.2013 17:25
pyszny deser !
Mniam 23.12.2013 09:47
Takiej to jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię kutię. Robię z makaronem.
Katarzyna/kate1980 22.12.2013 21:10
nigdy nie jadałam może za rok skorzystam z przepisu
Jadwiga/Jaga85 22.12.2013 18:03
Muszę ja zrobić:)Super wygląda!
Janina 22.12.2013 17:14
Super, bardzo lubimy kutię;)
patryska76 22.12.2013 14:02
Migdy nie jadłam, ale wygląda pysznie! ;-)
Romanowka 22.12.2013 13:45
Osobiście tego nie robię, ale uwielbiam kluski z makiem, a kutia w zasadzie różni się bazą. Zamiast klusek, pszenica. Pychotki!
Monika-twin 22.12.2013 13:22
szkoda,ze na północy sie tego nie robi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak