Kutia

Kutia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1,5 szklanki
  • miód

    5 łyżek
  • rodzynki

    1 szklanka
  • orzechy laskowe

    1 szklanka
  • migdały

    1/2 szklanki
  • morele suszone

    1 szklanka
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • pszenica

    obłuskana szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kutia foto
Pszenicę pozbawioną łusek dokładnie opłukuję w ciepłej wodzie, wielokrotnie ją zmieniając na czystą. Wypłukaną pszenicę zalewam gorącą wodą i odstawiam w chłodne miejsce na całą noc.
Następnego dnia gotuję w garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, aż pszenica będzie miękka, u mnie trwało to około godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu, aby pszenica się nie przypaliła. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 2 - Kutia foto
Rodzynki zalewam wrzątkiem, a po chwili odsączam na sitku i osuszam na ręczniku papierowym. Kroję morele, migdały i orzechy.
Krok 3 - Kutia foto
Mak zalewam ciepłą wodą, mieszam i odstawiam na chwilę, następnie zlewam wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzam do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzam na gęstym sitku, przekładam do garnka, wlewam wrzące mleko i dodaję przekrojoną na pół laskę wanilii. Garnek z makiem trzymam na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawiam do przestygnięcia i wyjmuję laskę wanilii.
Następnie dwukrotnie mielę w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku.
Krok 4 - Kutia foto
Miód przekładam do rondelka i lekko podgrzewam do momentu, aż będzie płynny. Miód łączę z makiem, pszenicą i bakaliami. Całość dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin.
Gdyby kutia była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo, bo konsystencja kutii w żadnym wypadku nie może być płynna, a nawet półpłynna. Ja nie dodawałam śmietanki.
*dobrej jakości pszenicę na kutię nie jest łatwo kupić, ale warto jej poszukać na bazarach, targowiskach, jarmarkach bożonarodzeniowych lub w sklepach z żywnością ekologiczną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 26.12.2016 09:56
bardzo lubię kutię -to pyszny świąteczny deser
Klausia 25.12.2015 20:33
ciekawe dani
msmariusz 30.03.2015 22:10
smacznie , świątecznie
anemon 20.10.2013 16:26
@Ola1young, a dla mnie to tradycja, u nas na Wigilię musi być kutia.
Ola1young 20.10.2013 11:06
dla mnie nowość,na pewno pycha
ankaryba 13.06.2013 11:35
bardzo lubię :-)
kuklik 11.01.2013 15:26
nigdy nie jadłam u nas je się makiełki
kuklik 11.01.2013 15:26
nigdy nie jadłam u nas je się makiełki
kuklik 11.01.2013 15:26
nigdy nie jadłam u nas je się makiełki
Stenka 02.12.2012 13:26
tez tak robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat