Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kutia to słodki deser, którym uwielbiamy zajadać się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nic dziwnego, skoro ma w sobie tyle pysznych składników. W tym przepisie kutia zawiera m.in. morele, rodzynki, orzechy laskowe, migdały i miód. Palce lizać! 

Składniki:

mak 1,5 szklanki
miód 5 łyżek
rodzynki 1 szklanka
orzechy laskowe 1 szklanka
migdały 1/2 szklanki
morele suszone 1 szklanka
laska wanilii 1 sztuka
mleko 1 szklanka
pszenica obłuskana szklanka

Porada

Dobrej jakości pszenicę na kutię nie jest łatwo kupić, ale warto jej poszukać na bazarach, targowiskach, jarmarkach bożonarodzeniowych lub w sklepach z żywnością ekologiczną.

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami

Kutia z pszenicą i makiem w wersji na bogato: z dużą ilością rozmaitych bakalii. Wigilijny przysmak, który błyskawicznie zniknie ze stołu :)

W tym przepisie znajdziesz dokładny opis i wskazówki jak zrobić kutię, m.in.

  • gdzie kupić najlepszą pszenicę?
  • jak przygotować i ugotować pszenicę na kutię?
  • jak gotować mak na kutię i kiedy dodać mleko?
  • kiedy połączyć wszystkie składniki: mak, pszenicę i bakalie?
  • co zrobić aby kutia nie była zbyt sucha?

Kroki postępowania

1

Pszenicę pozbawioną łusek dokładnie opłukuję w ciepłej wodzie, wielokrotnie ją zmieniając na czystą. Wypłukaną pszenicę zalewam gorącą wodą i odstawiam w chłodne miejsce na całą noc.

Następnego dnia gotuję w garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, aż pszenica będzie miękka, u mnie trwało to około godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu, aby pszenica się nie przypaliła. Odstawiam do wystudzenia.

Krok 1 - Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami foto
2
Rodzynki zalewam wrzątkiem, a po chwili odsączam na sitku i osuszam na ręczniku papierowym. Kroję morele, migdały i orzechy.
Krok 2 - Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami foto
3

Mak zalewam ciepłą wodą, mieszam i odstawiam na chwilę, następnie zlewam wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzam do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzam na gęstym sitku, przekładam do garnka, wlewam wrzące mleko i dodaję przekrojoną na pół laskę wanilii.

Garnek z makiem trzymam na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawiam do przestygnięcia i wyjmuję laskę wanilii.

Następnie dwukrotnie mielę w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku.

Krok 3 - Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami foto
4

Miód przekładam do rondelka i lekko podgrzewam do momentu, aż będzie płynny. Miód łączę z makiem, pszenicą i bakaliami. Całość dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin.

Smacznego!

Krok 4 - Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami foto

Gdyby kutia była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo, bo konsystencja kutii w żadnym wypadku nie może być płynna, a nawet półpłynna. Ja nie dodawałam śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.12.2016 09:56
bardzo lubię kutię -to pyszny świąteczny deser
Klausia 25.12.2015 20:33
ciekawe dani
msmariusz 30.03.2015 22:10
smacznie , świątecznie
anemon 20.10.2013 16:26
@Ola1young, a dla mnie to tradycja, u nas na Wigilię musi być kutia.
Ola1young 20.10.2013 11:06
dla mnie nowość,na pewno pycha
ankaryba 13.06.2013 11:35
bardzo lubię :-)
kuklik 11.01.2013 15:26
nigdy nie jadłam u nas je się makiełki
kuklik 11.01.2013 15:26
nigdy nie jadłam u nas je się makiełki
kuklik 11.01.2013 15:26
nigdy nie jadłam u nas je się makiełki
Stenka 02.12.2012 13:26
tez tak robię
anemon 30.11.2012 08:29
Proszę bardzo, jakby coś jeszcze, to proszę pytaj. Myślę, że teraz przed Świętami nie będziesz miał większego problemu z kupnem pszenicy. W mojej okolicy kutia gości na wigilijnych sołach w wielu domach, więc pszenica jest w sklepach i na bazarach do dostania.
pacpaw 29.11.2012 23:18
dzięki za informację. Muszę pomyśleć nad tą pszenicą
anemon 29.11.2012 21:30
pacpaw, dobrej jakości pszenicę na kutię nie jest łatwo kupić, ale warto jej poszukać na bazarach, targowiskach, jarmarkach bożonarodzeniowych lub w sklepach z żywnością ekologiczną. To jest pszenica pozbawiona łusek, dawniej wszyscy sami to robili. Jeśli dobrze wiem to pszenica była moczona w wodzie, później wkładana do lnianego woreczka i obtłukiwana drewnianym wałkiem z łusek. Obtłuczone łuski wydmuchiwano, moczono i znów obtłukiwano i tak do skutku. Bogatsi mieli specjalny sprzęt do tego celu.
pacpaw 29.11.2012 19:25
ta pszenica to jest taka zwykła jak od gospodarza, prosto z pola czy jakoś specjalnie preparowana?
anemon 23.11.2012 08:22
U mnie Wigilia bez kutii byłaby nieważna, a więc kutia musi być.
caralajna 22.11.2012 18:58
może w tym roku uda mi się taką zrobić :)
alaaa 18.11.2012 20:56
u mnie się tego nie robi,my robimy makówki,
Dorian 24.08.2012 08:46
pycha
anemon 01.01.2012 15:13
Pod zdjęciem maku „zjadło” mi część podpisu: Odstawiam do przestygnięcia i wyjmuję laskę wanilii. Następnie dwukrotnie mielę w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku. Pod ostatnim zdjęciem powinno być: *dobrej jakości pszenicę na kutię nie jest łatwo kupić, ale warto jej poszukać na bazarach, targowiskach, jarmarkach bożonarodzeniowych lub w sklepach z żywnością ekologiczną.
anemon 01.01.2012 12:31
Macie rację, nie jest łatwo, ale jak się trochę poszuka to ciągle jeszcze się udaje.
misia53 01.01.2012 02:08
taką też pamiętam z dzieciństwa ...teraz takiej pszenicy nie mogę dostać
ben-ka 31.12.2011 10:34
No i to jest prawdziwa kutia z pszenicą,taką dawniej się robiło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak