Kutia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Skladniki:

  • pszenica

    125 gramów
  • mak

    125 gramów
  • rodzynki

    100 gramów
  • wiśnie kandyzowane

    50 gramów
  • miód akacjowy

    125 mililitrów
  • rum

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat