Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Skladniki:
-
pszenica
125 gramów -
mak
125 gramów -
rodzynki
100 gramów -
wiśnie kandyzowane
50 gramów -
miód akacjowy
125 mililitrów -
rum
100 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Kutia
Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.
Komentarze (0)