Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus z soją w stylu orientalnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus 25 dag
soja 15 dag
seler naciowy 4 łodygi
ząbek czosnku s szt
pomidory krojone z puszki 2 puszki
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
oliwa 3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
natka kolendry 1 łyżka
marchew
cebula
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus z soją w stylu orientalnym

Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić, ostudzić. Łodygi selera oczyścić z grubych włókien, pokroić w cienkie plasterki. Marchew, czosnek i cebulę obrać. Marchew utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, cebule posiekać jak najdrobniej, czosnek zmiażdżyć. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać marchew i wymieszać, dusić na małym ogniu przez 10 minut. Wrzucić kawałek cynamonu i kmin, smażyć 3 minuty, stale mieszając. Wlać pomidory razem z przecierem. Dodać cukier i ugotowaną soję, gotować na małym ogniu 20-25 minut. Sos posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu, gorącą kaszkę wymieszać dokładnie widelcem, aż stanie się puszysta, przełożyć do salaterki, polać gorącym sosem. Przed podaniem posypać posiekaną natką kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak