Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurze udka z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt.
jabłka 2 szt.
rodzynki 30 gram
bulion drobiowy 1 szkl.
tłuszcz do smażenia
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka z jabłkami

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

W tym czasie udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy z obu stron. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, patelnię z tłuszczem zostawiamy, będziemy na nim smażyć jabłka. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, posypujemy tymiankiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30min..

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na grube kawałki, rodzynki osączamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz i wkładamy jabłka i rodzynki. Smażymy 5 min.

Po 30 min. pieczenia do mięsa dodajemy jabłka z rodzynkami i pieczemy dalej aż do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 18.02.2014 08:29
smaczna propozycja- z jabłkami jeszcze nie jadłam, musi być pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak