Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka z jabłkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
W tym czasie udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy z obu stron. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, patelnię z tłuszczem zostawiamy, będziemy na nim smażyć jabłka. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, posypujemy tymiankiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30min..
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na grube kawałki, rodzynki osączamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz i wkładamy jabłka i rodzynki. Smażymy 5 min.
Po 30 min. pieczenia do mięsa dodajemy jabłka z rodzynkami i pieczemy dalej aż do miękkości.