Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurze udka z cebulą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 10 szt część krótka
cebula 3 szt
czosnek 2-3 ząbki
papryka mielona
sól
pieprz
przyprawa gyros
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka z cebulą

Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę albo zetrzeć na tarce i natrzeć mięso. Mięso skropić olejem i oprószyć resztą przypraw. Mięso wymieszać i natrzeć.Odstawić na ok 2 godz a najlepiej na noc.

Natłuścić naczynie żaroodporne, mięso skropić olejem i razem z cebulą przełożyć do przygotowanego naczynia. Przykryć folią aluminiową i piec ok 50 min w 180 stopniach. Po ok 25 -30 minutach pieczenia zdjąć folię by mięso się zrumieniło.

Jeśli większość cebuli jest na spodzie naczynia powstaje z niej fajny sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 24.03.2017 13:33
smacznie wyglądają
wyattearp 23.03.2017 20:30
pyszne jedzonko
katarzynka455 23.03.2017 19:51
Dziękuję:)
adelajda 23.03.2017 19:25
dobry obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak