Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurze pipki w sosie własnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nie wiedzieć skąd, nie wiedzieć dlaczego. Może to uprzedzenie jakieś…Jednak z doświadczenia wiemy, że próbując potraw, uczymy się smaków.

Składniki:

Składnki:

żołądki drobiowe 500 gramów
marchewki 2 sztuki
bulion drobiowy 800 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
czosnek ząbki 1 sztuka
imbir starty 1 łyżeczka
pieczarki brązowe 100 gramów
por (biała część) 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurze pipki w sosie własnym

Żołądki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paski.
Zalewamy zimnym bulionem, dodajemy liście, szczyptę soli, gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas usuwając „szumowiny”.
Marchewki kroimy w talarki, pieczarki tak, jak lubimy. Por siekamy.
Dodajemy do mięsa, dusimy przez kwadrans.
Przygotowujemy zasmażkę.
Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do całości, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak