Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurza stopa w ziemniakach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś kurczaka
mozzarella kulka
marchewki 3
czosnek 4 ząbki
ziemniaki ok. kg
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Kurza stopa w ziemniakach

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, usunąć ewentualne żyłki lub chrząstki, zrobić nacięcie w środku i nafaszerować mozzarellą. Spiąć wykałaczkami otwór i dokładnie natrzeć przyprawą do drobiu. Rozgrzać oliwę czosnkową i obsmażyć mięso z obu stron.
Krok 1 - Kurza stopa w ziemniakach foto
2
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować na w pół. Odcedzone rozrzucić po wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawą do ziemniaków. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Razem z ząbkami obranego czosnku dodać do ziemniaków.
Mięso ułożyć pośrodku naczynia. Gdzieniegdzie rozrzucić kawałeczki masła (na mięsie i po obu stronach - na ziemniakach).
Krok 2 - Kurza stopa w ziemniakach foto
3
Zapiec ok. 40 min w 190 stopniach. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku przez 5 min (nie kroić od razu).
Krok 3 - Kurza stopa w ziemniakach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak