KURRRtuazyjne zawijańce, czyli drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem smażonym

KURRRtuazyjne zawijańce, czyli drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem smażonym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Doskonała opcja na obiad - drobiowe roladki z kremowym nadzieniem, to wyśmienita propozycja dla smakoszy, którym znudziły się tradycyjne kotlety, a mają ochotę na coś delikatnego, rozpływającego się w ustach i na dodatek z wielkopolskim akcentem w postaci serka smażonego w nadzieniu! Polecam gorąco!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kotlety

  • filety drobiowe

    2 sztuki
  • szpinak świeży

    130 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    280 gramów
  • ser smażony

    0,5 opakowania
  • jajko średnie

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki

Dodatki:

  • purée ziemniaczane

    4 porcje
  • surówka colesław

    4 porcje
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę podsmażam na oliwie zlanej ze słoika z pomidorami. Dodaję następnie szpinak i pokrojone suszone pomidory. Duszę pod przykryciem 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Dodaję potem ser smażony i musztardę. Wszystko mieszam już po zdjęciu z ognia, a potem studzę.

Pierś z kurczaka kroję na cienkie plastry, oprószam przyprawami i jeśli trzeba - lekko rozbijam. Na każdym plastrze kładę nadzienie serowe i zwijam roladki.

Maczam każdą roladę w jajku, obtaczam bułką i smażę na złocisty kolor. Można też bez panierki zapiec te pyszności w piekarniku - przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Podaję z purée ziemniaczanym (toż to Wielkopolska!) i surówką coleslaw. No i z musztardą Prymat!

Ważna uwaga - SER SMAŻONY, typowy wielkopolski przysmak - zbliżony konsystencją do serka topionego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat