Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na kotlety
-
filety drobiowe
2 sztuki -
szpinak świeży
130 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1 sztuka -
pomidory suszone Smak (pokrojone)
280 gramów -
ser smażony
0,5 opakowania -
jajko średnie
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta -
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżki
Dodatki:
-
purée ziemniaczane
4 porcje -
surówka colesław
4 porcje -
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżka
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę podsmażam na oliwie zlanej ze słoika z pomidorami. Dodaję następnie szpinak i pokrojone suszone pomidory. Duszę pod przykryciem 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodaję potem ser smażony i musztardę. Wszystko mieszam już po zdjęciu z ognia, a potem studzę.
Pierś z kurczaka kroję na cienkie plastry, oprószam przyprawami i jeśli trzeba - lekko rozbijam. Na każdym plastrze kładę nadzienie serowe i zwijam roladki.
Maczam każdą roladę w jajku, obtaczam bułką i smażę na złocisty kolor. Można też bez panierki zapiec te pyszności w piekarniku - przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Podaję z purée ziemniaczanym (toż to Wielkopolska!) i surówką coleslaw. No i z musztardą Prymat!
Ważna uwaga - SER SMAŻONY, typowy wielkopolski przysmak - zbliżony konsystencją do serka topionego.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się