Kurczę pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    ok 2 kg
  • pieczarki

    5 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula

    1 mała
  • masło

    1 kostka
  • sól

  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczę pieczone foto
Cebulę drobno siekamy, pieczarki (kapelusze) kroimy w ósemki.
Na łyżce masła posmażamy pieczarki z cebulą, gdy woda z pieczarek wyparuje dodajemy paprykę słodką, sól i pieprz do smaku, mieszamy i odstawiamy.
Krok 2 - Kurczę pieczone foto
Pęczek pietruszki siekamy, mieszamy z pozostałym (pozostawiamy jeszcze 2 łyżki) masłem, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Kurczę pieczone foto
Między skórę i mięso wkładamy masło z pietruszką starając się rozsmarować je równo po kurczaku. Do kurczaka wkładamy podsmażone pieczarki i pozostałe masło. Związujemy nogi kurczaka razem.
Kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy ok 2h (co jakiś czas dobrze jest kurczaka obrócić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 12.11.2015 11:51
apetyczne kurczę
MAR3STA 12.11.2015 09:32
znakomity kurczak
Damiano 12.11.2015 09:20
bardzo dobre to kurczę
Dorota76 12.11.2015 07:01
warto spróbować
mileneczka5 11.11.2015 21:43
pyszne mięsko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat