Kurcze pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1
  • marynata

  • piwo jasne

    1/2 szk
  • Czosnek staropolski Prymat

    1 łyżka
  • przyprawy do pieczonego kurcza

    1 łyżka
  • soli

    1 łyżka
  • sosu sojowego

    4 łyżka
  • ostrej papryki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka ( duży o wadze 2 kg )dokładnie umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i porządnie natrzeć nią kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do miski najlepiej z pokrywką i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przełożyć kurczaka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Nastawić grzanie na góra, dół na 2 godziny na temperaturę 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec kurczaka polewając go powstałym sosem uważając aby się nie poparzyć. Kurczaka podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami i surówką albo po prostu z tym co lubimy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bogumiła 08.02.2013 16:59
apetyczna
dodi 08.02.2013 16:47
warto wypróbować
gosia1988 08.02.2013 15:57
na pewno smaczny kurczak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat