Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurcze pieczone

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1
marynata
piwo jasne 1/2 szk
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżka
przyprawy do pieczonego kurcza 1 łyżka
soli 1 łyżka
sosu sojowego 4 łyżka
ostrej papryki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurcze pieczone

Kurczaka ( duży o wadze 2 kg )dokładnie umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i porządnie natrzeć nią kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do miski najlepiej z pokrywką i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przełożyć kurczaka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Nastawić grzanie na góra, dół na 2 godziny na temperaturę 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec kurczaka polewając go powstałym sosem uważając aby się nie poparzyć. Kurczaka podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami i surówką albo po prostu z tym co lubimy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogumiła
Bogumiła 08.02.2013 16:59
apetyczna
dodi 08.02.2013 16:47
warto wypróbować
gosia1988 08.02.2013 15:57
na pewno smaczny kurczak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak