"Kurczakowy stir fry"

"Kurczakowy stir fry"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    30 dag
  • marchew

    1 sztuka
  • ananas z puszki

    6 plaster
  • Syrop:

    100 ml z ananasa
  • papryczka chili

    0,5 sztuka
  • ząbek czosnku

    2 sztuka
  • sok z limetki

    2 łyżka
  • imbir

    3 cm
  • sos sojowy

    2 łyżka
  • miód płynny

    2 łyżka
  • ocet ryżowy

    2 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski o długości 2-3 cm.

Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Obrany czosnek siekamy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wraz z sosem sojowym do pokrojonego kurczaka. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.



Marchew obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm.

Ananasa kroimy na niewielkie kawałki.

Chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Dodajemy wraz z ananasem do marchewki. Wlewamy miód, ocet ryżowy i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do zamarynowania.



W woku podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka i smażymy przez 3-4 minuty kilka razy w tym czasie mieszając. Ściągamy na talerz.

Na wok wrzucamy ananasa z marchewką bez marynaty. Mieszając, smażymy około 5 minut. Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka oraz marynatę z ananasa. Wlewamy 50-100 ml syropu z ananasa. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki lub kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 22.05.2014 16:17
taki obiad to jest to!
brioszka 22.05.2014 08:20
moje smaki! uwielbiam dania stir-fry! :)
Lidzia 22.05.2014 07:12
Podoba mi się.
Noruas 21.05.2014 22:46
Fajny pomysł, można do pracy zabrać :)
Malinka 21.05.2014 22:33
Chętnie bym się poczęstowała, wygląda bardzo apetycznie :)
Jadwiga/Jaga85 21.05.2014 22:17
Pyszne połączenie!!!
IlonaAlbertos 21.05.2014 21:52
Wygląda apetycznie.
norweska20 21.05.2014 21:40
smaczna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat