Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim z orzechami i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • szpinak

    500 gram
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • zioła świętej młrzaty

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • ser feta

    20 gram
  • olej

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • pieprz

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć po czym pokroić w kostkę. Dodać zioła świętej Małgorzaty i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do niej szpinak i delikatnie poddusić. Pod koniec dodać pokrojony w drobniutką kosteczkę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Orzechy drobno pokroić. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na dwie równe części. Każdą z nich ponacinać z obu stron tak aby środek ciasta nie był przecięty. Na każdym z płatów ciasta ułożyć kawałki kurczaka, kolejno szpinak, orzechy i rozdrobniony ser feta. Całość zawinąć paskami na zakładkę a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować np. makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 min aż ciasto nabierze złocistego koloru. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamil 26.01.2015 19:56
uwielbiam szpinak :)
VioletoweKucharzenie 26.01.2015 13:38
ale świetnie podane
Asik32 26.01.2015 12:56
mam ogromną ochotę na kurczaka w takiej wersji:)
cukiereczek 26.01.2015 12:51
brzmi bardzo smacznie
marenka 26.01.2015 12:48
Świetny pomysł;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat