Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim z orzechami i fetą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak 500 gram
cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
pierś z kurczaka 1 sztuka
zioła świętej młrzaty 1 łyżka
orzechy włoskie 1 garść
ser feta 20 gram
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
pieprz
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim z orzechami i fetą

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć po czym pokroić w kostkę. Dodać zioła świętej Małgorzaty i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do niej szpinak i delikatnie poddusić. Pod koniec dodać pokrojony w drobniutką kosteczkę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Orzechy drobno pokroić. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na dwie równe części. Każdą z nich ponacinać z obu stron tak aby środek ciasta nie był przecięty. Na każdym z płatów ciasta ułożyć kawałki kurczaka, kolejno szpinak, orzechy i rozdrobniony ser feta. Całość zawinąć paskami na zakładkę a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować np. makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 min aż ciasto nabierze złocistego koloru. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 26.01.2015 19:56
uwielbiam szpinak :)
VioletoweKucharzenie 26.01.2015 13:38
ale świetnie podane
Asik32 26.01.2015 12:56
mam ogromną ochotę na kurczaka w takiej wersji:)
cukiereczek 26.01.2015 12:51
brzmi bardzo smacznie
marenka 26.01.2015 12:48
Świetny pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak