Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak ze szpinakiem i gruszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
pergamin z ziołami prowansalsk 2 arkusze
świeży szpinak 200 g
czosnek 1 ząbek
masło klarowane 1 łyżka
ser gorgonzola 100 g
gruszki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak ze szpinakiem i gruszką

Kroki postępowania

1
Kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zawijamy w pergamin (pomysł na papirus) i smażymy na rozgrzanej patelnie, na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w kostkę.
Krok 1 - Kurczak ze szpinakiem i gruszką foto
2
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy drobniutko pokrojony ząbek czosnku i całość podsmażamy na maśle przez ok. 10 minut. Dorzucamy na patelnię kurczaka, mieszamy i wyłączamy gaz pod patelnią.
Krok 2 - Kurczak ze szpinakiem i gruszką foto
3
W międzyczasie gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Grillujemy po parę minut z obu stron (na grillu elektrycznym, ewentualnie na patelni grillowej).
Krok 3 - Kurczak ze szpinakiem i gruszką foto
4
Szpinak wymieszany z kurczakiem podajemy z gruszką i serem gorgonzola pokrojonym w kostkę.
Krok 4 - Kurczak ze szpinakiem i gruszką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 07.10.2012 21:30
bardzo ciekawy pomysl
msmariusz 28.09.2012 23:57
rarytas
msmariusz 28.09.2012 23:57
rarytas

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak