Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 g
czosnek 0,5 szt
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
bazylia świeża 25 g
oliwa 70 ml
parmezan starty 10 g
pestki dyni 30 prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto

Filet oczyszczamy.

Nacinamy delikatnie kilka razy.

Sos pesto :

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu
( tak by było czuc drobniutkie kawałeczki ).

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Całośc:

Przygotowanym sosem dokładnie i gęsto nacieramy mięso.

Układamy na folii aluminiowej.

Polewamy resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut.

5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic.

Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 20.06.2013 08:49
Czuję już zapach tego kurczaka, mniam :)
Mniam 20.06.2013 07:39
Bardzo ciekawa propozycja na obiad.
Mona73 19.06.2013 22:44
ciekawe jak smakuje, na pewno bardzo dobre
joanna__s 19.06.2013 20:49
Pyszny, soczysty kurczak. Taki uwielbiam.
iwi 19.06.2013 19:39
Mega wypas
usmiech 19.06.2013 19:32
bardzo dobre
Marta1986 19.06.2013 19:30
pyszny kurczak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak