Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami pod beszamelową pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kurczak

filet z kurczaka 1
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Warzywa

brokuł 1/2
kalafior 1/3
marchew 2 duże
ziemniaki 3
sól do smaku

Sos beszamelowy

mleko 2 szklanki
mąka 3 łyżki
masło 50 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Dodatki

mozarella 90 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami pod beszamelową pierzynką

Kroki postępowania

1
Warzywa (pokrojone) gotujemy na parze do miękkości (nie mogą jednak być zbyt miękkie, bo będą się zapiekały w piekarniku)..
Krok 1 - Kurczak z warzywami pod beszamelową pierzynką foto
2
Filet kroimy na kawałki i podsmażamy z dodatkiem przyprawy do kurczaka, pieprzu i soli.
Krok 2 - Kurczak z warzywami pod beszamelową pierzynką foto
3
W rondelku łączymy mleko z mąką, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i gotujemy na niewielkim ogniu ok.5 min.
Krok 3 - Kurczak z warzywami pod beszamelową pierzynką foto
4
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem. Układamy 1 warstwę warzyw, na to 1 warstwę mięsa, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego sera. Na to znowu warstwa warzyw, warstwa mięsa, reszta sosu beszamelowego i reszta sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut.
Krok 4 - Kurczak z warzywami pod beszamelową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.09.2015 11:45
pyszne danie obiadowe
gosia561 29.09.2015 17:20
niezły na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak