Kurczak z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • zielony groszek

    1/4 szkl.
  • fasola czerwona z puszki

    1/4 szkl.
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • sok ananasowy

    1/2 szkl.
  • ananas w puszce

    2 plastry
  • ketchup

    3 łyz.
  • sos sojowy

    1 łyz.
  • ocet winny

    1 łyz.
  • mąka kukurydziana

    1 łyz.
  • cukier

    1 łyz
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groszek i fasolę należy ugotować, ale nie rozgotować. Marchewkę kroimy w kosteczkę i również gotujemy. Kurczaka kroimy w kostkę. Polewamy odrobiną sosu sojowego i podsmażamy na oliwie. Zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w półpiórka i podsmażamy. Dodajemy do niej mięso, marchewkę, fasolę, groszek i odcedzoną na sitku kukurydzę, oraz pokrojonego w kawałeczki ananasa. Wszystko razem dusimy około piętnastu minut. Sos sojowy, mąkę, ocet, ketchup i cukier mieszamy z sokiem ananasowym. Powinien nam powstać gładki sos. Przelewamy na patelnię z mięsem i warzywami. Chwilę podgrzewamy, aby sos nam zgęstniał. Gotowe danie najlepiej smakuje z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 18.01.2017 20:57
lubię takie dania
gusia1000 18.01.2017 20:39
Smaczne danie.
Stenka 18.01.2017 20:13
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat