Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z Tajlandii z czerwonym curry i tamaryndowcem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 duża sztuka
olej 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
galangal starty 2 łyżki
pasta tamaryndowa 1 łyżka
marchew 200 gram
pieczarki 6 sztuk
fasolka szparagowa 1 garść
mleko kokosowe 125 ml
kiełki słonecznika 1 garść
pietruszka zielona 1 łyżka
sól do smaku
pasta curry 2 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z Tajlandii z czerwonym curry i tamaryndowcem

(zmodyfikowany przepis Sian Davies)

W lekko osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanym w woku (lub teflonowej patelni) oleju smaż 5 minut kurczaka pokrojonego w kostkę.

Dodaj starty czosnek, pastę curry, starty galangal (lub imbir), pastę tamaryndową. Mieszaj minutę.

Do woka lub na patelnie wrzuć pokrojoną w słupki marchew, pokrojone w plasterki pieczarki i fasolkę szparagową. Smaż 2 minuty, po czym wlej mleko kokosowe i gotuj 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą.

Pod koniec gotowania dodaj kiełki, wymieszaj i podaj posypane posiekaną pietruszką z ryżem jaśminowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 14.05.2013 22:28
bardzo fajne anie
Aga20 21.10.2012 18:16
Uwielbiam kuchnię tajską;)
mariel78 19.10.2012 21:47
ciekawy przepis
treonina 19.10.2012 21:40
coś nowego :-) fajne
caffee_tea 19.10.2012 21:39
super przepis
angelika14 19.10.2012 21:19
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak