Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z soczewicą w sosie ciemnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
soczewica 1/4 opakowania
Majeranek suszony Prymat
czosnek 2 ząbki
oliwa
grzyby leśne
sos pieczeniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z soczewicą w sosie ciemnym

Piersi myjemy i kroimy w grube plastry, smarujemy oliwą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy. Soczewicę płuczemy i moczymy ok 20 minut w misce z wodą. Następnie przesypujemy do garnka z osoloną wodą - gotujemy do miękkości, jak zaczną pękać to znaczy że już!
Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy nasze piersi z dwóch stron, odstawiamy na chwilę na talerz, następnie przysmażamy cebulę posiekaną w piórka. Dokładamy nasze piersi. Zalewamy sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem nasze grzyby suszone i dodajemy na patelnię razem z odrobiną wody z grzybów. Wszystko dusimy jeszcze jakieś 10-15 minut doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edzik 24.02.2014 17:00
bardzo smaczna
carmen 12.02.2014 13:41
ale to musi być dobre!
dada 11.02.2014 14:16
zdrowe danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak