Kurczak z ryżem po indyjsku

Kurczak z ryżem po indyjsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Całość

  • filet z kurczaka

    250 gram
  • cebula

    1/2 sztuki
  • por

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • pomidor

    1/2 sztuki
  • ryż brązowy

    200 gram
  • sos sojowy

    3 łyżki

Marynata do mięsa

  • przyprawa curry

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Filet z piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Kroimy w drobną kosteczkę, oprószamy solą.
Krok 2 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Do pokrojonego mięsa dodajemy mieszankę przypraw. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania następnych składników.
Krok 3 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. U mnie było to 5 minut krócej niż podano na opakowaniu (czyli 30 minut). Przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
Krok 4 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Pora kroimy w krążki.
Paprykę i pomidora w kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
Marchew obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.
Krok 5 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Kurczaka podsmażamy w woku do zarumienienia.
Krok 6 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Do usmażonego mięsa dodajemy mieszankę warzywną. Dusimy, aż marchewka będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy wody.
Krok 7 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Jeśli warzywa są miękkie- dodajemy sos sojowy i mieszamy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Krok 8 - Kurczak z ryżem po indyjsku foto
Dodajemy ugotowany ryż. Dusimy 5 minut do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiamy curry i cynamonem.
Magdalena Rysińska
Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magdalena Rysińska

11.02.2015 06:24
No prawie jedno, bo ryż trzeba w osobnym garnku ;)

Cynamonka

10.02.2015 17:30
i pyszne danie jednogarnkowe ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat