Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z rożna
Nogi i skrzydełka kurczaka warto związać bawełnianą nicią, dzięki czemu kurczak zachowa ładna formę podczas pieczenia.
Odstawiamy do zamarynowania przynajmniej na 1-2 godziny.
Po tym czasie kurczaka nabijamy na szpikulec, ściskamy klamrami i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie, nie zapominając o umieszczeniu na najniższej półce blaszki na spływający z kurczaka tłuszcz.
Kurczaka pieczemy w temperaturze ok. 220-250°C (przy włączonej funkcji grill+rożno lub wzmocniony opiekacz+grzejnik górny) przez około 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka pieczemy 1 godzinę.
Jeśli nie posiadacie piekarnika z rożnem, to kurczaka umieśćcie w brytfance i przynajmniej raz w połowie pieczenia odwróćcie mięso na drugą stronę (temp. 190-220°C, grzejnik górny+dolny lub termoobieg).
W czasie pieczenia kurczaka polewamy tłuszczem i sokami z niego wypływającymi. W żadnym wypadku nie polewajcie mięsa zimną wodą, ewentualnie gorącą lekko osoloną wodą.
Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na kilka minut, zbyt wczesne pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną z niego soki i mięso stanie się suche.
Smacznego!