Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bulgur
pierś z kurczaka
por 1/2 szt. (zielona część)
oliwa
sól i pieprz

PESTO

natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 1 zabek
ser Dziugas 40 g
orzechy nerkowca 40 g
oliwa 1/2 szklanki
sól i pieprz

Porada

Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Pesto możemy wykorzystać do dań z makaronu, kaszy, ryżu, mięsa, ryb, a także stosować jako dodatek do warzyw lub pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki pietruszki przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone nerkowce, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty drobno ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz pieprzem. Por kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kawałki kurczaka, chwilę smażymy, a na koniec przykrywamy i dusimy przez chwilę, aby nadać mięsu soczystości.

KROK 3. Kaszę bulgar gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie mieszamy ją z pietruszkowym pesto, wykładamy na talerze i podajemy z kurczakiem duszonym z kawałkami pora.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.09.2017 09:59
Pięknie wygląda!
w mojej kuchni 14.09.2017 22:55
apetycznie zielone danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak