Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z pieczarkami z piekarnika

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nogi z kurczaka 5 szt
cebula 1 szt
pieczarki 7-8 szt
miód 1 łyżka
musztarda 2 łyżki
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
olej
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z pieczarkami z piekarnika

Nogi przekroić w zgięciu na połowy i oprószyć solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem i natrzeć mięso. Oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki. Można na noc.

Po wyjęciu przełożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną cebulę i oprószyć czosnkiem granulowanym. Podlać troszkę wodą albo bulionem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min w 190-200 stopniach.
Pieczarki pokroić na ćwiartki i poddusić na maśle.
Dodać do mięsa i mięso odkryć i piec do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak