Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kurczak
-
pierś z kurczaka podwójna
1 szt. -
przyprawa kebab- gyros Prymat
1 łyżka -
pieczarki
300 gramów -
przyprawa KUCHAREK
1 szczypta -
tłuszcz do smażenia
3 łyżki -
natka pietruszki
0.5 pęczka
Sos słodko-kwaśny :
-
cebula
2 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
ananas z puszki
4 plastry -
marchewka
1 szt. -
sok z ananasa
0.5 szklanki -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
miód
1 łyżka -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
sos sojowy
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Dodatkowo:
-
ryż
400 gramów
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, posolić solą pieprzem i przyprawą kebab- gyros, odstawić na godzinę, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, usmażyć.
Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, przesmażyć.
Wszystkie przesmażone składniki, połączyć i na wolnym ogniu lekko poddusić z przyprawami.
Sos słodko-kwaśny
Cebule obrać, pokroić w pół plastry, podsmażyć na wolnym ogniu.
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w słupki, dodać do cebuli, razem podsmażyć.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, ananasa w kostkę, dodać do cebuli, zalać sokiem ananasowym, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić wszystko razem z kurczakiem i pieczarkami przez kilka minut.
Ryż ugotować według przepisu, podanego na opakowaniu.
Podawać ryż z sosem słodko kwaśnym, posypać pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się