Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z pieczarkami i sosem śmietanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 250 g
piersi z kurczaka 2 filety
pieczarki 250 g
cebula 1 średnia sztuka
śmietana 18-procentowa 1 mały kubeczek
mąka pszenna 1-1,5 łyżka, do zagęszczenia sosu
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
woda 100 ml
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z pieczarkami i sosem śmietanowym

Kurczaka marynujemy w przyprawie do kurczaka + 1-2 łyżki oliwy. Odstawiamy na 1h do lodówki.
Kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w półtalarki.

Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie).
W tym czasie smażymy cebulę na oliwie z małą ilością soli. Na drugiej patelni smażymy kurczaka.
Do kurczaka dodajemy usmażoną cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu aż pieczarki nie będą surowe, a woda trochę odparuje.
Dodajemy śmietanę. Jeszcze przez 2-3 min wszystko gotujemy i zagęszczamy mąką jeżeli sos jest "luźny". Doprawiamy.

Makaron możemy wymieszać z sosem lub po prostu nim polać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 19.02.2013 23:38
idealne dla mnie :)
angelika14 19.02.2013 20:23
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak