Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z kurczaka 1 kg
pieczarki 10-15 średnich
cebula 1
sól
pieprz
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
masło 80 gram
śmietanka 12-procentowa 100 ml
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso płuczemy i osuszamy, po czym przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso układamy w głębszej patelni.
Krok 1 - Kurczak z pieczarkami foto
2
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i układamy na mięsie.
Krok 2 - Kurczak z pieczarkami foto
3
Cebulę również obieramy i kroimy w plastry, układając na mięsie i pieczarkach. Mięso smażymy (do patelni z mięsem wkładamy masło i wlewamy pół szklanki wody) do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu obracając je i w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec smażymy bez przykrycia. Gotowe mięso wykładamy na talerz.
Krok 3 - Kurczak z pieczarkami foto
4
Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do sosu (wywaru). Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4 - Kurczak z pieczarkami foto
5
Na koniec sosem polewamy mięso.
Krok 5 - Kurczak z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 04.12.2013 09:36
na pewno pyszne mięsko
w mojej kuchni 04.12.2013 07:42
co za przysmaki podano
Paolcia 03.12.2013 21:38
bardzo apetycznie wygląda:)
gosia1988 03.12.2013 21:16
zdjęcie potrawy nie jest najlepsze, bo robione telefonem, ale mięsko wyszło pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak