Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z kurczaka

    1 kg
  • pieczarki

    10-15 średnich
  • cebula

    1
  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • masło

    80 gram
  • śmietanka 12-procentowa

    100 ml
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z pieczarkami foto
Mięso płuczemy i osuszamy, po czym przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso układamy w głębszej patelni.
Krok 2 - Kurczak z pieczarkami foto
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i układamy na mięsie.
Krok 3 - Kurczak z pieczarkami foto
Cebulę również obieramy i kroimy w plastry, układając na mięsie i pieczarkach. Mięso smażymy (do patelni z mięsem wkładamy masło i wlewamy pół szklanki wody) do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu obracając je i w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec smażymy bez przykrycia. Gotowe mięso wykładamy na talerz.
Krok 4 - Kurczak z pieczarkami foto
Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do sosu (wywaru). Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5 - Kurczak z pieczarkami foto
Na koniec sosem polewamy mięso.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 04.12.2013 09:36
na pewno pyszne mięsko
w mojej kuchni 04.12.2013 07:42
co za przysmaki podano
Paolcia 03.12.2013 21:38
bardzo apetycznie wygląda:)
gosia1988 03.12.2013 21:16
zdjęcie potrawy nie jest najlepsze, bo robione telefonem, ale mięsko wyszło pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat