Kurczak z morelami i czerwoną soczewicą

Kurczak z morelami i czerwoną soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kury

    4 sztuki
  • suszone morele

    10 sztuk
  • pietruszka

    1 pęczek
  • bulion drobiowy

    750 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • ostre papryczki czerwone

    2 sztuki
  • przyprawa Ras al Hanut

    2 łyżeczki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • ryż brązowy

    1 szklanka
  • soczewica czerwona

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzanym oleju przez około 5 minut podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy kawałki kurczaka, przyprawy i podsmażamy dalsze 5 minut.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny, morele i soczewicę. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
3. Podajemy z brązowym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rutynka 30.08.2012 15:48
Zapowiada się wyśmienicie, palce lizać!:)
rutynka 30.08.2012 15:48
Zapowiada się wyśmienicie, palce lizać!:)
Agiatis 01.05.2012 09:15
Soczewica jest niestety niedoceniana. do niedawna również przeze mnie. Gdy jednak jaj spróbowałam stwierdziłam, że to doskonały w smaku dodatek do przeróżnych potraw. Twój kurczaczek brzmi i wygląda pysznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat