Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z galarecie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 2 szt
marchew 2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
groszek konserwowy 200 g
zielona pietruszka 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
por 1 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1/4

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z galarecie

Udka, seler, pietruszkę, marchew i por gotujemy w 1 litrze wody. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy rosół odcedzamy przez sito w celu uzyskania wywaru. Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki, marchew w krążki, groszek odcedzamy z zalewy. Oddzielone od kości mięso rozdrabniamy na małe kawałki. Żelatynę dodajemy do zimnego bulionu, a następnie podgrzewamy, aby się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia.
W silikonowych foremkach do babeczek układamy jajka, mięso, marchew, groszek. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i zalewamy wywarem. Wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Gotowe galaretki wyciągamy z foremek, okraszamy sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 10.06.2015 08:41
super galaretki
misia53 13.04.2015 23:06
lubię taką przystawkę
Janina 13.04.2015 15:37
Bardzo lubię;)
Aleksandra/Olcia 13.04.2015 14:22
świetnie wykorzystałaś silikonowe foremki
irenka 13.04.2015 13:54
smaczne jedzonko,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak