Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z fasolą Jaś i papryką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 4 szt
fasola Jaś sucha 300 g
boczek wędzony 200 g
dynia 150 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka zielona 1 szt
przecier pomidorowy 2 szkl
bulion drobiowy
majeranek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

MARYNATA

olej rzepakowy 4 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat słodka 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat

Porada

Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z fasolą Jaś i papryką

Kroki postępowania

1
Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę.
Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z ćwiartek lub udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym ogniu z każdej strony. Musi być mocno zrumieniony. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.
Krok 1 - Kurczak z fasolą Jaś i papryką foto
2
Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy.
Krok 2 - Kurczak z fasolą Jaś i papryką foto
3
Przyprawić, przykryć pokrywką naczynie i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :)
Krok 3 - Kurczak z fasolą Jaś i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.06.2017 13:09
ciekawa propozycja
gosia56 03.05.2017 12:46
super pomysł ;)
tobi1989 03.05.2017 10:16
Pyszności :)
Małgorzata92 03.05.2017 09:28
Super pomysł :)
Babeczka35 03.05.2017 08:18
Pyszne danie.
Barbara13 03.05.2017 08:00
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak