Kurczak z fasolą Jaś i papryką

Kurczak z fasolą Jaś i papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ćwiartki z kurczaka

    4 szt
  • fasola Jaś

    sucha 300 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • dynia

    150 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    2 szkl
  • bulion drobiowy

  • majeranek

  • sól

  • pieprz czarny mielony

MARYNATA

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka wędzona

    słodka 1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z fasolą Jaś i papryką foto
Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę.
Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z ćwiartek lub udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym ogniu z każdej strony. Musi być mocno zrumieniony. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.
Krok 2 - Kurczak z fasolą Jaś i papryką foto
Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy.
Krok 3 - Kurczak z fasolą Jaś i papryką foto
Przyprawić, przykryć pokrywką naczynie i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :)
Mniam
Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

05.06.2017 13:09
ciekawa propozycja

gosia56

03.05.2017 12:46
super pomysł ;)

tobi1989

03.05.2017 10:16
Pyszności :)

Małgorzata92

03.05.2017 09:28
Super pomysł :)

Babeczka35

03.05.2017 08:18
Pyszne danie.

Barbara13

03.05.2017 08:00
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat