Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z farszem z kaszy gryczanej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1
jajko 1
cebula 2
majeranek 2 łyzki
czosnek ząbki 10
olej
sól
pieprz
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
kasza gryczana 125 z grzybami

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z farszem z kaszy gryczanej

Kroki postępowania

1
Przepis ten jest pracochłonny i wymaga sporo cierpliwości, ale efekt jest wspaniały, więc warto wypróbować. Na początku musimy przygotować marynatę. Do miski wlewamy około 0,5 szklanki oleju, dodajemy majeranek, 1,5 łyżeczki soli, sporo pieprzu, 3 liścia laurowe, 4 ziela angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – dokładnie mieszamy. Z kurczaka musimy wyciągnąć kości (zostawiamy tylko te na nogach), delikatnie odcinamy je od skóry. Kurczaka wkładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 godzin. Marynatę wkładamy również do wnętrza kurczaka
Krok 1 - Kurczak z farszem z kaszy gryczanej foto
2
Przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim pokrojone w kostkę cebule, kiedy się zrumienią, zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzoną kaszę.
Krok 2 - Kurczak z farszem z kaszy gryczanej foto
3
Czekamy aż wszystko ostygnie, a następnie wbijamy kurze jajko, dodajemy sól oraz pieprz do smaku i całość mieszamy. Farsz jest już przygotowany do nakładania.
Krok 3 - Kurczak z farszem z kaszy gryczanej foto
4
Kurczaka wyciągamy z marynaty – zaszywamy dziury po wyjęciu skrzydełek oraz zaczynamy zszywać od strony szyi. Kiedy mniej więcej dojdziemy do poziomu piersi nakładamy przygotowany farsz z kaszy gryczanej – równomiernie rozkładamy na całej powierzchni kurczaka – zszywamy do końca. Kurczaka wkładamy do kuchennego rękawa, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok 90 minut w temp. 180*.
Krok 4 - Kurczak z farszem z kaszy gryczanej foto
5
Z gorącego kurczaka wyciągamy sznurki i od razu kroimy na talerze, podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.
Krok 5 - Kurczak z farszem z kaszy gryczanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 09.03.2014 14:21
kurczak rewelacyjny,zabieram przepis
Betka 24.10.2012 14:45
ależ świetny pomysł na kurczaka, super;)
angelika14 29.07.2012 12:21
pyszności
BernadettaP 15.06.2012 12:06
Faktycznie luzowanie kurczaka nie należy do czynności ani łatwych ani szybkich, ale dla takiego efektu faktycznie warto się pomęczyć ! Świetny przepis :)
Ewa6274879 12.06.2012 23:13
pyszny, najchętniej zjadłabym go z samą surówką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak