Kurczak z curry.

Kurczak z curry.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    2 sztuki
  • śmietanka

    250 ml
  • marchew

    2 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • cytryna

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
  • curry

    1 łyżeczka
  • imbir

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy go do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy łyżeczkę curry, odrobinę chilli i po około pół łyżeczki imbiru i słodkiej papryki. Do mięsa dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu i trochę soku z cytryny. Całość wkładamy do lodówki aby smaki się trochę "przegryzły".
Paprykę i cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy. Cebule musimy zeszklić na patelni, dodajemy następnie marchewkę i paprykę, smażymy je aż do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka i podsmażamy wszystko razem., wlewamy szklankę wody i dusimy aż sos nam się zredukuje. Na koniec dodajemy śmietankę, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 21.05.2013 20:28
pysznie mniam
babajaga1969 21.05.2013 20:12
pięknie podane danie
Renata9 21.05.2013 18:24
smakowity kurczak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat