Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry

Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj zapraszam na lekki, ale pożywny obiad - tymiankowy kurczak w towarzystwie cukinii, słodkich pomidorków, świeżego szpinaku i orzeszków piniowych. W tym daniu cukinia cudownie zastąpiła makaron i dodała mu niesamowitej lekkości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • cukinie małe

    2 sztuki
  • szpinak baby

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • tymianek

    4 gałązki
  • orzechy piniowe

    40 gramów
  • żabnica

    1 sztuka
  • oliwa

    30 mililitrów
  • starta gałka muszkatołowa

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • parmezan

    30 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Kurczaka odstawiamy na około 30 minut do lekkiego zamarynowania.

KROK 2. Cukinie kroimy w cienkie paski* przypominające makaron tagliatelle i dusimy je na oliwie z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. Cukinia powinna być przygotowana al dente.

* Najlepiej wybrać małe i wąskie sztuki. Do tego dania użyłam zielonej i żółtej cukinii.

KROK 3. Na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka, a gdy mięso się zetnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak baby i dusimy wszystko przez chwilę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

KROK 4. Kurczaka ze szpinakiem dodajemy do cukinii, mieszamy i wykładamy na talerze. Na wierzch układamy pomidorki cherry i posypujemy danie uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Dla urozmaicenia smaku do dania możemy dodać płatki parmezanu. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat