Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Kurczaka odstawiamy na około 30 minut do lekkiego zamarynowania.
KROK 2. Cukinie kroimy w cienkie paski* przypominające makaron tagliatelle i dusimy je na oliwie z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. Cukinia powinna być przygotowana al dente.
* Najlepiej wybrać małe i wąskie sztuki. Do tego dania użyłam zielonej i żółtej cukinii.
KROK 3. Na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka, a gdy mięso się zetnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak baby i dusimy wszystko przez chwilę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
KROK 4. Kurczaka ze szpinakiem dodajemy do cukinii, mieszamy i wykładamy na talerze. Na wierzch układamy pomidorki cherry i posypujemy danie uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Dla urozmaicenia smaku do dania możemy dodać płatki parmezanu. Smacznego!