Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj zapraszam na lekki, ale pożywny obiad - tymiankowy kurczak w towarzystwie cukinii, słodkich pomidorków, świeżego szpinaku i orzeszków piniowych. W tym daniu cukinia cudownie zastąpiła makaron i dodała mu niesamowitej lekkości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • cukinia

    2 sztuki
  • szpinak baby

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • tymianek

    4 gałązki
  • orzechy piniowe

    40 gramów
  • oliwa

    30 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • parmezan

    30 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Kurczaka odstawiamy na około 30 minut do lekkiego zamarynowania.

KROK 2. Cukinie kroimy w cienkie paski* przypominające makaron tagliatelle i dusimy je na oliwie z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. Cukinia powinna być przygotowana al dente.

* Najlepiej wybrać małe i wąskie sztuki. Do tego dania użyłam zielonej i żółtej cukinii.

KROK 3. Na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka, a gdy mięso się zetnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak baby i dusimy wszystko przez chwilę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

KROK 4. Kurczaka ze szpinakiem dodajemy do cukinii, mieszamy i wykładamy na talerze. Na wierzch układamy pomidorki cherry i posypujemy danie uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Dla urozmaicenia smaku do dania możemy dodać płatki parmezanu. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat