Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z camembertem i pietruszką w kremowym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1 podwójny
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
ser camembert z ziołami 60 g
natka pietruszki 1/2 pęczka

Sos

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1,5 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka
serek topiony 60 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z camembertem i pietruszką w kremowym sosie

Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż powstanie nam jasna zasmażka. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy kawałki serka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 45-50 minut w 190*C (termo obieg).
Podajemy z kaszą lub frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 25.09.2017 14:12
Cudowny obiad!
bietka 25.09.2017 14:00
pyszne jedzonko : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak