Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ananasem
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 puszka z ananasa
- 1 cebula
- mały kubeczek śmietany 12%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- sól
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Następnie posypać przyprawą curry i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po chwili dodać pokrojone piersi z kurczaka. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i chwilę podgrzewać. Potrawę zalać sokiem z ananasa, dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej i delikatnie wlać do mięsa, ciągle mieszając. Całość gotować, aż do zgęstnienia. Podawać z ryżem.