Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w ziołach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średni kurczak 1 sztuka
skórka z cytryny 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
wermut 50 gram
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 3 łyżki
zioła kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w ziołach

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, solą, posypać startą skórką cytrynową, oprószyć pieprzem. Do środka włożyć wszystkie zioła drobno posiekany czosnek. Tak przygotowanego kurczaka odstawić na ok. 1, 5-2 godzin. Następnie posmarować oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku ok. 200 stopni. Po tym czasie wyjąć, polać wermutem i piec jeszcze ok. 40 minut w nieco zmniejszonej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.06.2013 10:03
smaczny taki kurczak
AURELKA 24.09.2012 11:42
pyszny kurczaczek
halina17 25.09.2010 14:51
Aromatyczny kurczak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak