Kurczak w ziołach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średni kurczak

    1 sztuka
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    5 łyżek
  • wermut

    50 gram
  • czosnek

    3 ząbki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • zioła

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, solą, posypać startą skórką cytrynową, oprószyć pieprzem. Do środka włożyć wszystkie zioła drobno posiekany czosnek. Tak przygotowanego kurczaka odstawić na ok. 1, 5-2 godzin. Następnie posmarować oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku ok. 200 stopni. Po tym czasie wyjąć, polać wermutem i piec jeszcze ok. 40 minut w nieco zmniejszonej temperaturze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 28.06.2013 10:03
smaczny taki kurczak
AURELKA 24.09.2012 11:42
pyszny kurczaczek
halina17 25.09.2010 14:51
Aromatyczny kurczak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat