Kurczak w ziołach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    2 kg
  • Na marynatę:

  • tymianek

    1 łyżeczka
  • oregano

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2
  • miód

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyzka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, oczyścić, położyć grzbietem do góry i norzycami lub ostrym nożem wyciąć cały kręosłup od szyi po ogon. ( nie wyrzucać, przyda się na zupę)
Kurczaka rozłożyć lekko przełamując mostek.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w moździerzu i dobrze utrzeć.
Natrzeć kurczaka marynatą, umieścić w blaszce i odstawić na kilka godzin.

Piec w temp 200 st porzez godzinę. Podać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 25.11.2013 13:37
Idealny na niedzielny obiad z rodziną :)
monia2005 25.11.2013 10:30
smakowity kurczaczek :-)
Gracer 24.11.2013 20:31
właśnie taki lubię najbardziej
Megg 24.11.2013 20:22
super smaczny kurczaczek
Pyszota 24.11.2013 20:08
Wygląda super :)
Paolcia 24.11.2013 19:15
polecam przepis :)
mufinka79 24.11.2013 18:55
uwielbiam pieczonego kurczaka :)
IwonaDD 24.11.2013 18:52
wygląda mega apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat