Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w ziołach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak świeży 1 sztuka
szałwia 1 pęczek
rozmaryn 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
cytrynka 1 sztuka
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w ziołach

Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Zioła posiekać , czosnek zmiażdżyć, przełożyć do miseczki, dodać dużą szczyptę soli, pieprzu, oliwę i wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka zewnątrz i wewnątrz, włożyć do środka gęsto nakłutą widelcem cytrynę. Przełożyć do pojemnika szczelnie zafoliować i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Kurczaka przełożyć do natłuszczonego naczynia do pieczenia, polać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Należy co jakiś czas podlewać i obracać kurczaka i pieczemy tyle czasu ile waży.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 06.08.2012 10:27
pycha
MagdaXXX 01.06.2012 18:23
szałwia,rozmaryn mniam
AgaS10 08.11.2011 19:39
zapowiada sie super:)
AgaS10 08.11.2011 19:38
zapowiada sie super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak