Kurczak w ziołach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak świeży

    1 sztuka
  • szałwia

    1 pęczek
  • rozmaryn

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytrynka

    1 sztuka
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Zioła posiekać , czosnek zmiażdżyć, przełożyć do miseczki, dodać dużą szczyptę soli, pieprzu, oliwę i wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka zewnątrz i wewnątrz, włożyć do środka gęsto nakłutą widelcem cytrynę. Przełożyć do pojemnika szczelnie zafoliować i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Kurczaka przełożyć do natłuszczonego naczynia do pieczenia, polać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Należy co jakiś czas podlewać i obracać kurczaka i pieczemy tyle czasu ile waży.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 06.08.2012 10:27
pycha
MagdaXXX 01.06.2012 18:23
szałwia,rozmaryn mniam
AgaS10 08.11.2011 19:39
zapowiada sie super:)
AgaS10 08.11.2011 19:38
zapowiada sie super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat