Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w zielonym curry po tajsku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
imbir starty 0,25 łyżeczki
galangal 0,25 łyżeczki
skórka z limonki 0,5 szt
trawa cytrynowa 2 łodygi
Szczypiorek cienki 1 łyżka
kolendra świeża 1 łyżeczka
liście limonki 2 szt
mleko kokosowe 100 ml
pasta krewetkowa 0,5 łyżeczki
kasztany wodne 3 szt
pędy bambusa 0,25 puszki
piersi z kurczaka 4 szt
papryka czerwona 2 szt
sok z limonki 1 szt
sos sojowy 1 łyżka
rosół z kurczaka 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pasta curry 1 zielona
kapusta chińska 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w zielonym curry po tajsku

Kurczaka pokroić w dużą kostkę i zamarynować – zielona pasta curry, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy kikkoman, pasta krewetkowa. Odstawić na pół godziny.

Czosnek, korzenie imbiru i galangalu,1 papryczkę jalapeno, skórkę z 1 limonki, trawe cytrynową i cebulki ,drobno pokroić i przesmażyć na woku. Dodać 2 czerwone papryki pokrojone w 1 cm kawałki, zieloną pastę curry. Uważać na ilość.
Całość zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Włożyć kawałki kurczaka i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać suszone liście z limonki, pokrojony na 1,5 cm. kawałki szczypior, posiekaną kolendrę, pokrojoną kapustę chińską pak – choi, kasztany wodne i pędy bambusa. Można dodać jeszcze 2-3 całe papryczki jalapeno – jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne. Doprawić do smaku.

Podawać z jaśminowym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 25.01.2014 19:15
Jaka masa azjatyckich składników-ciekawy przepis.
Ankha 25.01.2014 12:19
Podoba mi się ten przepis, jest ciekawy i inspirujący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak