Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w szparagach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 50 dkg
szparagi zielone 1 pęczek
szparagi białe 1 pęczek
cukinia 1 szt
czosnek ząbki 2 ząbki
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szzczypta
mleko 3,2% 2 szklanki
masło klarowane 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w szparagach

Kroki postępowania

1
Szparagi umyć i obrać z włókien. Pokroić każdego szparaga na trzy części i chwilę podsmażyć na klarowanym maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Kiedy szparagi lekko zmiękną dodać pokrojoną w plastry cukinię. Smażyć razem 2-3 minuty a następnie przełożyć do rondla i podlać mlekiem.

Doprawić solą, gałka muszkatołową, bazylią i dusić pod przykryciem.
Krok 1 - Kurczak w szparagach foto
2
Mięso umyć, pokroić na cienkie paski i obsmażyć na maśle klarowanym również z dodatkiem czosnku. Przełożyć do rondla i dusić razem z warzywami przez ok. 7 minut.
Krok 2 - Kurczak w szparagach foto
3
Ze zwykłego masła i mąki przygotować zasmażkę. Rozprowadzić ją zimna wodą i wlać do potrawy. Po dodaniu gotować krótką chwilkę. Przed podaniem całość doprawić pieprzem. Smacznego.
Krok 3 - Kurczak w szparagach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 18.06.2015 22:04
Apetycznie się prezentuje.
agnieszka214 18.06.2015 19:40
super fajny pomysł
ilka01 18.06.2015 17:49
pychota :)
Alex_M 18.06.2015 17:38
smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak