Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w syropie muszkatołowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka
gałka muszkatołowa
rum

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w syropie muszkatołowym

SKŁADNIKI: 8 pałek z kurczaka, pół łyżeczki sosu paprykowego - użyliśmy chili, 1/4 szklanki sosu sojowego, 1/4 szklanki startej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, pół szklanki syropu z gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru. Syrop z gałki muszkatołowej: 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżka ciemnego rumu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

SPOSÓB WYKONANIA: Zagotować wodę z cukrem. Gotować do zgęstnienia. Dodać rum i gałkę muszkatołową. Używać po ostudzeniu. Kurczaka doprawić solą, czosnkiem oraz cebulą. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika i natrzeć wymieszaną z sosem sojowym i imbirem syropem z gałki. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez godzinę. Podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 30.09.2010 08:00
kurczak na ostro - pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak